Lees de kleine lettertjes

Iedereen kent ze wel: ‘de kleine lettertjes’ van een product of dienst. Maar waar zijn die algemene voorwaarden nu eigenlijk voor bedoeld? En waarom zijn ze zo belangrijk?

Verbintenissen

In het dagelijks leven gaan we bewust (en soms onbewust, maar dat terzijde) allerlei verbintenissen aan. We kopen een nieuwe televisie, we bestellen een nieuwe broek bij die bekende webshop of we ondertekenen het aannemen van een opdracht. Op het moment dat zo’n contract ondertekend wordt, moet er aan een bepaalde verplichting worden voldaan. Immers, de televisie en broek moeten worden betaald en de opdracht moet op tijd en naar behoren worden uitgevoerd. Echter kan er bij het aangaan van een (commerciële) overeenkomst altijd iets misgaan. Daarom hebben veel ondernemers de zogenaamde algemene voorwaarden opgesteld.

Bescherming van uw onderneming

Bij het kopen van de televisie gelden de algemene voorwaarden van de winkel, bij het bestellen van de broek gelden de algemene voorwaarden van de webshop. Vooral in de professionele wereld zijn deze voorwaarden dus van cruciaal belang. Als een ondernemer bij het opstellen van een contract verkeerd te werk gaat, kan dat tot grote (financiële) problemen leiden. Hoewel van tevoren nooit alle mogelijke scenario’s in een contract ondervangen kunnen worden, kunnen goed opgestelde algemene voorwaarden u en uw onderneming wel bescherming bieden.

Voorkom een schadeclaim

In het geval van een probleem of geschil met de klant zal een ondernemer in eerste instantie het probleem in goed overleg met de klant proberen op te lossen. Soms is dit echter niet mogelijk. Om een schadeclaim van een klant te voorkomen, kan een ondernemer terugvallen op de opgestelde algemene voorwaarden van het product of de dienst. De aansprakelijkheid van de ondernemer wordt in de algemene voorwaarden vaak grotendeels uitgesloten. Op deze manier kan hij eventuele risico’s beperken en een schadeclaim afweren.

Tijdsbesparing en zekerheid

Naast het beperken van eventuele risico’s scheelt het opstellen van algemene voorwaarden voor een ondernemer simpelweg ook tijd. Wanneer een ondernemer bij elke zakelijke transactie uit moet leggen wat de betalingstermijnen, garanties en prijsstijgingen kunnen zijn, gaat dit ten koste van de core business van het bedrijf. Door deze zaken in de algemene voorwaarden te laten opnemen wordt dit in één keer goed geregeld en geeft het de ondernemer de zekerheid dat de klant de afspraken nakomt.

Meer informatie?

Over algemene voorwaarden valt nog veel meer te zeggen. Wilt u eens weten wat Rechtnet Advocaten kan betekenen op het gebied van contractrecht? Of heeft u hulp nodig bij het opstellen van de algemene voorwaarden? Neem dan eens contact met ons op. Bel 073 – 615 43 11 voor meer informatie over de algemene voorwaarden.

Categorieën: JuridischRecht