Buren, eigenlijk iedereen heeft ze wel. Ze wonen boven je, naast je of honderden meters verderop. Het is vaak erg handig of gezellig om een leuk contact te hebben met de buren. Samen borrelen in de tuin, elkaar helpen bij problemen of op elkaars huis passen in vakanties. Buren zijn op die manier erg handig en gemakkelijk. Toch komt het vaak voor dat er problemen ontstaan tussen buren zoals irritaties of conflicten. Dit kan zelfs zo ver gaan dat het wonen naast elkaar niet prettig meer is of dat er geen fijne sfeer meer hangt in de buurt.

Wat te doen bij burenruzies?

Wanneer buren een conflict met elkaar hebben is het ten eerste verstandig om met elkaar in gesprek te gaan over het conflict of de irritaties. Met praten kan vaak al veel duidelijk worden. Stel, er wonen jonge mensen boven de verdieping van een wat ouder stel die vroeg naar bed gaan en gesteld zijn op hun rust. De jongere mensen hier boven weten dat niet en zetten af en toe de muziek of de televisie iets harder dan normaal. Het oudere stel kan hierdoor geen nachtrust pakken en raakt geïrriteerd. Dit is stap één. Het oudere stel kan het probleem pas duidelijk maken wanneer er met elkaar gesproken wordt. Door alleen al samen een gesprek te hebben kunnen de irritaties opgelost worden waardoor voor beide partijen duidelijk is wat het probleem precies is. Ook kunnen er afspraken gemaakt worden waarmee beide buren het eens zijn. Dit kan een heleboel gedoe voorkomen.

Wat als het probleem niet opgelost kan worden?

Niet in alle gevallen is een ruzie te verhelpen door een goed gesprek tussen beide partijen, het komt vaak genoeg voor dat dit niet mogelijk is omdat er bijvoorbeeld niet naar elkaar geluisterd wordt. In deze gevallen is een burenruzie erg moeilijk op te lossen. De ruzies tussen buren komen vaak door de kleinste dingen. Denk bijvoorbeeld aan een schutting die niet helemaal recht staat, een boom die de zon uit andermans tuin haalt of geluidsoverlast die niet verholpen wordt. Wanneer er in zulke gevallen geen oplossing tussen beide partijen gevonden kan worden, kan er hulp ingeschakeld worden van buitenaf. Dit is echter pas verstandig als er echt geen oplossing in het verschiet ligt. Het probleem kan door beide partijen bij een advocaat neergelegd worden. De advocaat gaat er voor zorgen dat de partij waar hij of zij voor werkt, de zaak gaat winnen. De advocaat verdedigt de partij en overtuigd de rechter van het gelijk.

Hoe loopt dit af?

Uiteindelijk zal er een uitspraak komen van de rechter die beslist hoe het probleem aangepakt gaat worden en welke partij er heeft gewonnen. Deze uitspraak is bindend waardoor het probleem hierna vaak opgelost is. Wanneer de buurt het niet eens is met de uitspraak kan er nog wel een hoger beroep aangevraagd worden. De zaak wordt nu nog een keer bekeken en hier komt dus ook een nieuwe uitspraak over. Wanneer een buren ruzie dus erg uit de hand loopt, kan een advocaat dit overnemen en gaan strijden voor het beste resultaat. Zonder deze maatregelen komt er vaak geen einde aan de vervelende situatie in een buurt. Direct juridische hulp en advies nodig? Klik hier.

Categorieën: Juridisch