Een overkapping laten bouwen

Gezellig met vrienden of familie avonden lang doorbrengen in uw tuin, wanneer het regent lekker buiten zitten, een fijne zitplek in de schaduw wanneer het hoogzomer is. Er zijn genoeg redenen om een overkapping te laten bouwen. Bent u ook van plan om een overkapping te laten bouwen? Wij vertellen u waar u rekening mee moet houden.

Vergunning nodig?

Natuurlijk is het eerst belangrijk om te weten of u zomaar een overkapping mag laten bouwen, of dat u daar een vergunning voor nodig heeft. In eerste instantie is het toegestaan om zonder vergunning een overkapping te laten bouwen. Echter zijn er wel een aantal uitzondering op deze regel. Zo moet u wel een vergunning aanvragen, of heeft u in ieder geval meldingsplicht, wanneer de overkapping groter is dan 30 vierkante meter, of als de overkapping meer dan 50% van het tuinoppervlak beslaat. Ook wanneer u de overkapping als hoofdwoning wilt gebruiken heeft u een meldingsplicht. Dit geldt voor zowel koophuizen als huurhuizen. Echter raden we u wel aan om vooraf toestemming te vragen aan de woningbouwvereniging of de verhuurder.

Het materiaal

Vervolgens moet u bedenken hoe uw overkapping eruit moet komen te zien. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de overkapping een geheel vormt met de rest van uw tuin. Gaat u voor een warme, klassieke overkapping, of toch juist een strak en modern model? De beste manier om uw overkapping een bepaalde stijl uit te laten stralen is door het juiste materiaal te gebruiken. Wanneer u voor een klassieke en romantische overkapping kiest, laat u deze maken met hout. Vooral douglas hout is zeer geschikt voor de bouw van overkappingen. Wilt u een moderne overkapping, dan kiest u voor een aluminium overkapping. Aluminium is mooi strak, en zorgen voor veel lichtdoorval.

De verlichting

De verlichting van de overkapping is ook niet onbelangrijk. Kiest u voor een aluminium overkapping met een dak dat licht doorlaat, dan raden wij u aan om ervoor te zorgen dat u het dak af kunt schermen. Zo kunt u in de zomer genieten van de schaduw. Laat daarbij ook lampen in uw overkapping installeren. U wilt immers ook in de avonduren gezellig buiten kunnen zitten. Vraag de specialist waardoor u uw overkapping laat bouwen naar de mogelijkheden van spots.

Overkapping laten bouwen door een specialist

Ten slotte is het niet geheel onbelangrijk om een bedrijf te vinden dat een mooie overkapping voor u kan bouwen. Wij raden u aan om online op zoek te gaan naar een bedrijf met een portfolio op hun site, waarin zij laten zien welke overkappingen zij al gebouwd hebben. Zo heeft u al een eerste indruk van hun werk. Het zoeken doet u nu in ieder geval alvast een stuk doelgerichter, want u weet waar u op moet letten wanneer u een overkapping laat bouwen!

Categorie├źn: Wonen