Rimpelvorming in de overgang

Tot aan de overgang hebben vrouwen minder last van rimpelvorming dan mannen, maar helaas worden de mannen na de overgang keihard door ons ingehaald. Na deze periode zullen de rimpels pas echt doorkomen. Willen we dat? Zeer zeker niet. Maar wat kun je nu het beste tegen rimpelvorming doen? De beste optie is tot dusver het gebruik van collageenpoeder, maar waarom is dit zo? En wat kun je zelf nog meer doen? Je leest het in dit blog!

Het verschil tussen mannenrimpels en vrouwenrimpels

Uit onderzoek is gebleken dat mannen sneller rimpels krijgen dan vrouwen. Aanvankelijk krijgen zij er zelfs ook meer. Dit verandert echter nadat vrouwen in de overgang komen. Vanaf deze periode zullen rimpels bij vrouwen in een snel tempo toenemen. Eenmaal op hogere leeftijd halen de vrouwen de mannen in. Daarbij krijgen mannen en vrouwen beiden rimpels op andere plekken. Bij vrouwen worden bijvoorbeeld meer rimpels op hun bovenlip gezien. Hoe het komt dat mannen eerder rimpels krijgen dan vrouwen, is vooralsnog niet bekend. Echter zou het ermee te maken kunnen hebben dat de hormoonhuishouding van vrouwen verschilt met de hormoonhuishouding van mannen. Vrouwelijke geslachtshormonen zouden de ontwikkeling van rimpels kunnen vertragen. De productie hiervan gaat geleidelijk na de overgang achteruit, waardoor er ineens meer rimpels ontstaan bij vrouwen.

Rimpelvorming per leeftijdscategorie

Rimpelvorming doet zich in verschillende leeftijdscategorieën anders voor en neemt met de tijd steeds meer toe. Tussen de 20 en 25 heb je doorgaans nog een stevige, gladde huid. Eenmaal tussen de 25 en 40 jaar, zullen de eerste rimpels haar intrede doen. Boven de 40 neemt de huidveroudering ineens snel toe en begint je huid volume te verliezen. De 50 gepasseerd, zal de elasticiteit van je huid verder afnemen, waarop er ook meer rimpels ontstaan. Na de 60 zul je meer volume en contouren kwijtraken.

Rimpels, waar ontstaan deze?

Op verschillende plekken in je huid ontstaan rimpels. Denk aan rimpels in je ooghoeken, wat ook wel kraaienpootjes of lachrimpels wordt genoemd. Ook op je voorhoofd zullen horizontale lijntjes ontstaan. Veelal zijn dit fronsrimpels. Tevens kan veelvuldig fronsen zorgen voor lijntjes tussen je wenkbrauwen. Om je mondhoeken zullen rimpels ook haar intrede doen. Met rimpels krijgt iedere persoon op den duur te maken, maar er is veel wat je kunt doen om rimpels tegen te gaan.

Wat kan ik doen tegen rimpelvorming?

Het krijgen van rimpels hoort uiteraard bij het ouder worden, maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je huid optimaal te beschermen en rimpels tegen te gaan. Hieronder hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Laat die sigaret liggen

Uit onderzoek blijkt dat rokers er doorgaans ouder uitzien dan niet-rokers. Dit komt doordat roken de bloedvaten in de huid vernauwt. Een grauwe huid is hiervan een van de resultaten. De bestanddelen in de sigaret kunnen eveneens het DNA in de huid beschadigen, waardoor rimpelvorming sneller haar intrede doet.

Zorg voor een goede gezichtsreiniging

De hele dag door wordt onze huid blootgesteld aan diverse invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan fijnstof, regen, zonneschijn, het gebruik van make-up en zelfs onze eigen handen. Daarom is het zeer verstandig om je huid aan het einde van de dag goed te reinigen. Het beste kun je kiezen voor een mild reinigingsproduct, zodat je huid niet uitdroogt. Vaak zijn dit producten zonder conserveringsmiddelen en parabenen.

Zorg voor een goede dag- en nachtcrème

Naast een goede reiniging is het ook zeer van belang je huid te voeden met een goede dag- en nachtcrème. Bij het reinigen van je gezicht worden namelijk natuurlijke stoffen aan je huid onttrokken. Hydrateer en voed je huid daarom voldoende. Ook bij het gebruik van een crème is het van belang dat deze natuurlijke ingrediënten bevat.

Zorg voor bescherming tegen de zon

De zon heeft misschien wel de grootste invloed op huidveroudering. Nu hoef je de zon natuurlijk niet te mijden, maar je kunt er wel voor kiezen je huid optimaal te beschermen tegen de zon. Dagelijks een dagcrème met SPF gebruiken biedt al enige bescherming. Ook kun je zonnebrand gebruiken wanneer je de deur uit gaat. Zorg ervoor dat je op de heetste uren van de dag uit de zon bent en zoek in plaats daarvan de schaduw op. Ga niet naar de zonnebank. De UV-straling van de zonnebank zorgt er namelijk voor dat je nog sneller rimpels krijgt.

Drink genoeg water

Ons lichaam heeft vocht nodig om soepel, gezond en glad te blijven. Een teveel aan alcohol en frisdranken zorgen voor een droge huid. Het beste kun je zo’n twee liter water per dag drinken. Ook het drinken van groentesappen kan helpen. De mineralen die deze bevatten, zorgen voor een gezonde, stralende huid.

Eet gezond, matig gebruik van suiker

Als je veel suiker en fastfood eet, is dit werkelijk een aanslag op je huid. Veel suiker zorgt voor een vroegtijdige huidveroudering, omdat de moleculen in de suiker sterk reageren op eiwitten en vet. Zo ontstaan er deeltjes die het collageen in je huid aantasten en zowel rimpels als pigmentvlekken veroorzaken. Wat is dan wel goed voor je huid? Het eten van verse groenten en fruit uiteraard!

Al eens aan collageen poeder gedacht?

Heb je al eens gedacht aan het gebruik van collageen poeder? Wanneer je dit poeder dagelijks met je koffie of andere drank inneemt en dit combineert met onze tips, ga je jouw rimpelvorming optimaal tegen! Collageen poeder stimuleert namelijk van binnenuit de aanmaak van collageen. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat je huid soepel en elastisch blijft. Wat ons betreft de ideale manier om ongewenste rimpels tegen te gaan. Wil je meer weten over collageen poeder? En ben je benieuwd wat de invloed hiervan op jouw huid zou kunnen zijn? Neem dan eens contact op met een specialist en laat u informeren!

Categorieën: Gezondheid