Koikarpers zijn vissen die verwant zijn aan de ‘gewone’ karpers. Koikarpers zijn een van de beroemdste soort karpers. De Koikarpers worden ook wel Koi, Nishikigoi of brokaatkarper genoemd. De vissen zijn afkomstig uit Japan, wat verklaart dat Nishikigoi een speciale betekenis in het Japans heeft; Nishikigoi betekent namelijk kleurig kleed. Lees meer over koikarpers.

Land van herkomst

Net vertelden wij u dat de vissen afkomstig zijn uit Japan. Dit valt echter te betwisten, omdat een Chinees boek uit de vierde eeuw de bontgekleurde vis al noemt, compleet met getekende figuur! Misschien is de vis dus al ouder dan wordt aangenomen. Desondanks het feit dat de vis misschien eerst al in China gesignaleerd was, de vis heeft in Japan pas echt zijn thuis gevonden. De vis wordt namelijk in Japan al vanaf de 19e eeuw met fervente passie gekweekt. De vis wordt vooral als siervis gekweekt, door het bijzondere uiterlijk van de vis. Binnen korte tijd waren ook andere landen onder de indruk van de schoonheid van de vis, en al snel werd de Koi verspreid naar Europa. De vissen die in Europa worden gekweekt hebben de naam Eurokoi, verwijzend naar Europa.

Net een goudvis?

Veel mensen denken dat Koi verwant zijn aan de goudvis, mede door de stralende kleur van de goudvis. Sommige Koi hebben inderdaad ook een gouden kleur, maar dit is niet definiërend voor de Koi. Goudvissen zijn ook afkomstig uit China, waar ze gekweekt werden door middel van het kruisen van Prussische karpers. De goudvissen werden al naar Europa geëxporteerd in de 17e eeuw. Andere verschillen zijn dat:

  • Goudvissen een stuk kleiner zijn dan Koi karpers.
  • Goudvissen hebben meer verschillende vormen dan de karper, en hun vin en staart kunnen veel verschillen.
  • De Koi daarentegen, heeft één karakteristieke vorm.
  • De Koi karpers hebben ook een soort snorharen vlak bij hun mond. Hiermee kunnen ze hun omgeving voelen.

Leefomstandigheden

De karper is een sterke, stevige vis. Omdat ze zo mooi zijn en ze speciaal gefokt zijn als siervis, zou men dit niet verwachten. De vissen zijn koud water vissen, maar over het algemeen kunnen ze toch langer leven als ze in warmer water (tussen de 15 en 25 graden) worden gehouden. Dit is vaak moeilijk te handhaven in de buitenlucht van Nederland. Als het water kouder wordt (en dan vooral onder de 10 graden), dan wordt het immuunsysteem van de Koi karper zwakker en zal de Koi geen parasieten meer kunnen afweren. Verder is het ook belangrijk om te weten dat Koi niet goed samen leven met planten: ze wroeten namelijk de planten los uit de grond. Onbekend is waarom de vissen dit doen. Een gevolg hiervan is echter wel dat men gebruik moet maken van filterinstallaties om het water schoon te houden, omdat normaal de planten het water filteren.

Categorieën: Vijvers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *