Het zijn de meest fundamentele materialen in de constructie. De steigers. Een bouwbedrijf kan helemaal niets zonder het gebruik van een steiger. Een steiger is nodig voor bijna elke vorm van bouw of constructie. Daarom is het zo belangrijk dat steigers veilig zijn (lees meer).

Verschillende soorten steigers

Omdat het gebruik van steigers zo populair is, zijn er een groot aantal verschillende soorten steigers. Om er maar enkele te noemen, er zijn de zogenaamde enkele steigers, maar ook populair zijn de dubbele steigers.  Dit zijn de twee hoofdtypen. Verder kun je de steigers nog onder verdelen in de categorieën traditionele steiger of systeemsteiger. Deze typen worden dan weer onder verdeeld op basis van het materiaal waar ze uit bestaan, maar ze kunnen ook verdeeld worden in verschillende hoogte categorieën.

De hoogte van steigers met betrekking tot het materiaal

Sommige soorten steigers kunnen niet erg hoog worden, omdat ze dan niet meer stevig genoeg zijn. De veiligheid komt in het geding als dit soort steigers hoger gemaakt worden dan daar waar ze bedoeld voor zijn. Dit komt dan omdat de materialen niet geschikt zijn. De steiger kan dan de belasting niet meer aan. Misschien bent u bekend in de bouw, dan vind u het waarschijnlijk logisch dat aluminium steigers niet bedoeld zijn voor zware belastingen.

Materiaal en belasting

Als er meer belasting op de steiger moet komt te staan, moet het materiaal deze druk kunnen verdragen. Daarom worden de meesten steigers van staal gemaakt. Om het geheel niet al te zwaar te laten worden (wat ook bijdraagt aan de druk op de andere pijpen), worden sommige delen van de steiger gemaakt van holle stalen pijpen. Zoals ik net al zei, delen van de steiger kunnen ook van aluminium gemaakt worden. Dit materiaal is erg licht, wat veel voordelen heeft in de bouw. Het is makkelijk te verplaatsen. Hierdoor komt er minder last op de werknemers te staan, aangezien het materiaal een zware lichamelijke belasting voor de werklui kan betekenen. Ook al zijn de meeste werklui lichamelijk vrij sterk, toch is het prettig om jezelf zo min mogelijk te ontlasten waar dat kan.

Metaal en hout

Naast de basis van de steiger die meestal wordt opgebouwd uit de materialen die is zojuist heb genoemd, de steiger zou natuurlijk niet functioneel zijn als er geen loopplank op de steiger is gemonteerd. Deze plank bestaat meestal uit hout, maar soms ook uit metaal. Hout kan soms net zo sterk zijn als metaal, al ligt het aan de soort hout en het soort metaal. Voor advies over verschillende soorten materiaal die betrokken zijn bij de constructie van steigers kunt u informatie vragen aan de grotere bouwbedrijven zoals http://www.jako.nl.

De loopplank

De houten loopplank wordt al het langst gebruikt. De meeste veranderingen op het gebied van de constructie van de steiger is de schaal van de steiger. Er zijn nu enorme steigers te huren. De hoogte van steigers is vrijwel onbeperkt. Dit komt allemaal door natuurkundige technieken die op vernieuwde principes worden toegepast. Als je eens nagaat, vroeger werd touw gebruikt om de palen van de steiger aan elkaar vast te maken. Je kunt je voorstellen hoe onveilig en instabiel dit is.

Categorieën: Bouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *