Chalet als mantelzorgwoning

Goedkope oplossing voor mantelzorg

Steeds vaker hoort u op het nieuws dat het lastiger is om in een verzorgingshuis te komen. Ouderen worden dan ook aangemoedigd om langer zelfstandig te blijven wonen. Maar wat als u nu slecht ter been bent? Of dagelijks zorg nodig heeft? Dan is mantelzorg de uitkomst. Als u ver van uw mantelzorger weg woont, dan is een mantelzorgwoning een oplossing. Een goedkoop alternatief is dan een chalet. Deze kan geheel naar wens gemaakt worden, is snel geïnstalleerd en kan vlug afgebroken worden.

Wat is een mantelzorgwoning precies?

Volgens de nieuwe wetgeving maakt het niet uit of een woning voor mantelzorg een aanbouw of juist vrijstaande woning is. Ook het verbouwen van een bestaand bouwwerk, zoals een schuur, is mogelijk. Wel zijn er een aantal duidelijke regels. Denk aan een maximumhoogte van 3 meter en ook mag er alleen op de begane grond worden gewoond. Verder is het verstandig om het chalet zo in te richten dat ook iemand met een lichamelijke beperking zich gemakkelijk door de woning kan bewegen. Een verlaagde keuken is bijvoorbeeld heel handig, evenals het ontbreken van drempels.

Flexibele mantelzorgwoning

Chalet mantelzorgwoningHet grootste voordeel van een chalet als mantelzorgwoning is dat deze flexibel is. Na gebruik is deze gemakkelijk te verplaatsen. Mocht de gemeente alsnog eisen dat de woning wordt afgebroken, dan is dat bij een chalet geen probleem. Ook kunnen deze woningen geheel naar wens aangepast worden en van de benodigde gemakken worden voorzien. En dat alles kan met chaletbouw voor een scherpe prijs.

Moet u een bouwvergunning aanvragen?

De regels van het bouwen van een chalet voor mantelzorg zijn vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. In de meeste gevallen hoeft u dan ook geen vergunning aan te vragen. Toch zijn er een aantal gevallen waarbij dit wel moet. Een paar voorbeelden hiervan zijn wanneer u in een beschermd stadsgezicht woont of uw woning een monument is. U doet er dan ook verstandig aan om dit bij twijfel voor de bouw na te vragen bij uw gemeente.

Geen vergunning? Wel een aantal regels

Sinds 1 november 2014 zijn de regels omtrent het bouwen van een mantelzorgwoning enigszins veranderd. Hierdoor heeft u in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig. Wel is er een aantal regels dat u dient te volgen bij de bouw van een chalet voor mantelzorg:

  • Uw chalet moet voldoen aan de regels van het Bouwbesluit
  • Houdt de mantelzorg op, dan mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Het chalet hoeft dus niet afgebroken worden
  • De mantelzorger hoeft geen familie te zijn van de ontvanger. Wel moet het duidelijk zijn dat de ontvanger zorg nodig heeft
  • De afstand van de woningen moet de aanbouw van een mantelzorgwoning noodzakelijk maken

Chalet geheel naar wens aangepast

Een chalet kan helemaal aan de behoeften van de bewoner worden aangepast. Zo kunt u ervoor kiezen om het ontwerp aan te laten sluiten bij de directe omgeving of bebouwing. Belangrijk is wel dat u hiervoor iemand inschakelt die maatwerk levert. Zij zullen vooraf met u bespreken wat uw wensen zijn en wat zij voor u kunnen betekenen. U kunt uw woning dan geheel naar wens laten inrichten en de maten van bijvoorbeeld de deuropeningen zelf kiezen. Op die manier krijgt u ook echt een chalet dat aan de wensen van mantelzorger en mantelzorgontvanger voldoet.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *